Print deze pagina

. Voeding test

       

Voeding

 

Voeding is een van de belangrijkste dingen voor ons lichaam. Zonder voeding zouden we het na een aantal weken niet overleven. Maar welke voeding is nou gezond, wat moet ik eten. Er worden zoveel verschillende meningen gegeven over wat gezonde voeding is. Ik denk dat vers, biologisch, en niet bewerkte voedingsmiddelen als groente, fruit, kruiden, superfoods, enz. allemaal gezond zijn. 

 

Maar waar het eigenlijk om gaat is, kan het lichaam al deze gezonde voedingsmiddelen verdragen, en hoeveel daarvan wordt verdragen.  Want wat niet door ons lichaam verdragen wordt, wordt door ons lichaam gezien als afvalstoffen en geeft dus geen energie maar het kost ons lichaam energie.

 

Tip, eet 80% gezond en 20% ongezond, deze 20% kan ons lichaam nog wel verwerken.


Zo kunnen aardbeien, aardappels, noten nog zo’n gezonde voedingsmiddelen zijn, maar als je er intolerant of zelfs allergisch voor bent dan kan het heel anders uitpakken, en wordt het misschien een ziekenhuis bezoek.

Hoe weet je nou welke voedingsmiddelen je wel kunt verdragen en welke niet. Wat ik op de opleiding bij Willy blokdijk geleerd heb is  “als je het niet zeker weet of je iets kunt verdragen, dan test je het gewoon uit”.

Dit geld ook voor supplementen, celzouten, medicijnen (medicijnen dienen altijd in overleg met een arts te worden veranderd).

 

Laat voeding je medicijn zijn!

 

Hoe test ik voeding 

Dit is makkelijk en zonder pijn uit te testen op de rug , door het voedingsmiddel in de hand te houden en het bindweefsel op de rug zachtjes op te tillen. Aan de spanning van het bindweefsel op de rug kan ik dan meteen voelen of het voedingsmiddel wel of niet en hoeveel het verdragen wordt. 

Het bindweefsel reageert n.l. meteen. De cliënt voelt in de meeste gevallen ook zelf dat de rug meer spanning gaat geven wanneer het niet verdragen wordt.

 

 “voeding is als brandstof voor onze auto,  doe je er verkeerde brandstof in dan gaat hij haperen en stopt uiteindelijk”


De opleiding  voedingtesten, bindweefselmassage en rugdiagnostiek (meridiaan kleuren therapie) heb ik gevolgd bij Willy Blokdijk in Eindhoven. Voor informatie kijk op www.instituutblokdijk.nl

 

Wanneer laat je voeding uittesten

Bij klachten als:

  - blijvende verkoudheden - astma-achtige klachten -  prikkelbare of spastische darm  - chronische darmontsteking  -  opgeblazen of vol gevoel – obstipatie / diarree, maag en/of darmproblemen - druk gedrag -   ADHD  - gewrichtsproblemen -  gewicht toename of afname -  spierklachten bijv. door de verzuring -  helderheid in je hoofd wordt minder waardoor concentreren/leren minder gaat - rugklachten met  tintelingen in voeten/benen -  hoofdpijn -  eczeem - etc.  

 

Op de rug zitten reflex zones van o.a. organen en voeding. Bij klachten staan die  zones als het ware afgedrukt/geprojecteerd in het onderhuidse bindweefsel op de rug. Deze zones  zijn te zien en te voelen d.m.v. tasten. Is de spanning te hoog op een reflex zone gebied dan geeft dit een pijn gevoel op de rug. En soms zo pijnlijk dat men er mee naar de huisarts gaat. De cliënt neemt dan de spanning van de huid op de rug waar zonder dat er getast wordt.

 

                                           

                       Afbeelding: uit:  De rug spreekt , Willy Blokdijk. Diagnose van niet-begrepen pijnen. www.instituutblokdijk.nl

 

 

Wat men ervaart als zijnde onderrugklachten, blijkt een verstoring in een bij behorend orgaangebied te zijn, wat in de onderrug ligt. Bijv. niet goed functionerende darmen door een voedingintolerantie.

 

Tabel met organen en de voedingsintolerantie die erbij hoort.

Milt:              zuivelintolerantie  (melk, kaas, yoghurt en kwark) 

Pancreas:     suiker,  honing,  fructose (fruit) intolerantie 

longen:         huisstof,  huismijt- of pollen intolerantie 

darmen:        tarwe- of gluten intolerantie (gluten zijn o.a. tarwe, spelt, haver, gerst en rogge) 

nieren:          vlees- of vis intolerantie 

lever:            giften, E-stoffen intolerantie


Opvallend is dat de voedingsintolerantie zones allemaal zitten rond de wervelkolom, waar ook de zones zitten van de gewrichten en darmen. De rug geeft hier al aan, dat in de darmen de voedselopname begint. Hier beginnen zich ook de intoleranties te manifesteren. De afval stoffen die in het bloed terecht komen kunnen het lichaam belasten en kunnen zo ook bij de gewrichten terechtkomen.

Heeft iemand regelmatig pijnen in de rug, buik, een steeds opgeblazen gevoel met bijv. diaree, klachten in gewrichten, spieren, dan kan het een goede keuze zijn om een voedingtest te laten doen.

   

 

Wat betekent intolerantie

Intolerant betekend dat het lichaam bepaalde voedingsmiddelen tot een bepaalde hoeveelheid kan verteren. Het te veel wat je binnen krijgt  wordt door het lichaam gezien als afval en kost dus energie. Het lichaam zal deze afvalstoffen moeten afvoeren. Hoe meer intoleranties des te meer afvalstoffen. 

Bijvoorbeeld zuivel kan zo’n dikke slijmlaag in de darmen achterlaten dat het de voedingsopname erg verminderd, resultaat moe, opgeblazen gevoel, enz.. Hierbij is dus belangrijk dat eerst de darmen vrijgemaakt worden van die dikke slijmlaag waardoor het slijmvlies geheeld kan worden.

 

 

Voeding en Burn-out

Burn-out is in feite een energiestoornis en kan o.a. komen door voeding die door het lichaam als afvalstoffen gezien worden. Wat er gebeurt, is dat darmen minder goed gaan werken door stapeling van afvalstoffen. Hierdoor krijg je stille ontstekingen die we niet merken.

Het immuunsysteem, de lever etc. moeten harder werken en blijven overuren maken.  Al met al kost dat dus nog extra veel energie.  En je was al zo moe door die drukke baan, gezin, stress.

Dit kan uitlopen tot chronische vermoeidheid, door een chronisch energie tekort. En dus een goede voedingsbodem om een burn-out te krijgen. Je raakt dus letterlijk opgebrand.

   

Je bent wat je eet!


Voedingssupplementen noodzaak???

Ja,  ik denk het wel. Door bijv. stress, angst, allerlei soorten geestelijke en/of lichamelijke klachten/spanningen, voeding, medicijnen, diverse soorten stralingen, enz., zijn er vaak (soms ernstige) tekorten zonder dat je het zelf weet. Stress vreet o.a. vitamine C. Wanneer de zon niet of weinig schijnt hebben we extra vitamine D nodig. Ook is al jaren is bekend dat onze voeding van tegenwoordig lang niet meer de voedingswaarde heeft als vroeger. Dit komt o.a. door pesticiden, straling, onrijp oogsten, te snel kweken, langere opslag. Bij suppleren is dus naar mijn gevoel een noodzaak geworden.


Heb je geen supplementen? Begin dan met elke dag 2 koffielepels goede honing, bijv. Lindebloesemhoning (de niet doorzichtige). Hier zitten zóveel natuurlijke goede voedingsstoffen in.


Met dit weten, test ik met regelmaat voedingssupplementen, al dan niet zelf meegebracht. En adviseer daarom (wanneer nodig) voedingssupplementen voor thuisgebruik, om de tekorten aan te vullen.

 

 

Kinderen en voeding


Kinderen zijn m.n. in deze tijd, lijkt het, nog gevoeliger geworden, voor alles wat ze rondom hen heen oppikken maar ook wat ze eten en drinken. In kant en klaar maaltijden, fris, zakjes en pakjes zitten vaak chemische kleur-, smaak-, en zoetstoffen. Als je bedenkt dat ons lichaam al een op zich staande chemische fabriek is, is het logisch dat deze toevoegingen gaan reageren met alle stofjes in ons lichaam.

Wanneer kinderen dan ook nog te veel van hetzelfde eten of eten waar ze intolerant voor zijn, wordt het lichaam te veel overbelast met voeding die door het lichaam gezien worden als afvalstoffen.

                                       

Wanneer de afvalstoffen niet goed verwerkt kunnen worden door het lichaam dan kan het door de huid er uit komen als eczeem, oneffenheden of pukkeltjes. Op geestelijk nivo zie je dan drukke (stuiterende)  kinderen. Door beweging worden n.l. de afvalstoffen eruit gewerkt.

Stil zitten is dus een ramp en kunnen ze ook echt niet. Ze worden dus druk, beweeglijk en niet helder in hun hoofd. Al gauw wordt dan gedacht aan ADHD en bij het kind wordt al snel (de drug) Ritalin etc. voorgeschreven. Een druk kind wordt  n.l. als  “stoorzender” gezien.

Laat daarom eerst de voeding uittesten voor er aan eventuele medicijnen (drugs) begonnen wordt.

 

Andere klachten die zich voordoen zijn blijvende verkoudheden, moe, hangerig, niet goed in hun vel zitten en weinig energie hebben voor hetgeen ze willen doen. Dit geld ook voor volwassenen.

Voeding die kinderen maar ook volwassenen kunnen beïnvloeden:

 

Toegevoegde (geraffineerde) suikers, zuivel, geraffineerde/bewerkte producten, bepaalde E-stoffen (kleur, smaak stoffen, zoetstoffen) m.n.  glutamaat/E621/smaakversterker/v-tsin, aspartaam (zoetstof). Probeer zoveel mogelijk natuurlijk, vers en biologisch te eten en niet uit pakjes die vaak bol staan van de schadelijke toevoegingen.

 

Goede voeding, rust, positieve geesteshouding, lichaamsbeweging en regelmaat versterken ons lichaam.